ДОСЛІДЖЕННЯ БІОЛОГІЧНОЇ АКТИВНОСТІ ТА ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ЕКСТРАКТІВ ПРЯНО-АРОМАТИЧНОЇ СИРОВИНИ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ НАПОЇВ
Ключові слова:
функціональні напої, пряно-ароматична сировина, екстракти, соки-напівфабрикати, вимірювання біологічної активності, показники якостіАнотація
Одним із перспективних підходів до створення функціональних напоїв є використання екстрактів пряно-ароматичних рослин, які відзначаються винятковими властивостями, багатим хімічним складом та є джерелом таких біологічно активних речовин як ефірні олії, вітаміни, фенольні сполуки, органічні кислоти, фітонциди, що надають напоям не лише приємного смаку і аромату, але й забезпечують комплексний позитивний вплив на здоров’я людини. У статті досліджено біологічну активність екстрактів таких пряно-ароматичних рослин як м’ята перцева (Mentha piperita), шавлія лікарська (Salvіa offіcіnalіs L.) та базилік звичайний (Ocimum basilicum L.) з метою їхнього використання у створенні функціональних напоїв. Встановлено, що збільшення температури та трива-лості процесу екстракції сприяє підвищенню вмісту сухих речовин в отриманих екстрактах. Проаналізовано антиоксидантні та потенційно корисні для здоров’я властивості екстрактів. Цільовий результат полягає не лише в підтвердженні ефективності біологічно активних компонентів екстрактів, а й у визначенні їх впливу на органолептичні властивості напоїв, такі як смак, аромат і колір. Особливу увагу приділено взаємодії біологічно активних речовин екстрактів та фруктових соків, що може посилювати їхні корисні властивості. Дослідження підтвердили, що поєднання екстрактів м’яти, шавлії та базиліку з фруктовими соками сприяє підвищенню антиоксидантного потенціалу та може позитивно впливати на стан здоров’я споживачів. Результати проведених досліджень підтверджують перспективність використання екстрактів пряно-ароматичних рослин у розробці функціональних напоїв із підвищеною біологічною цінністю, які мають не лише високі органолептичні характеристики, а й корисні для організму людини властивості, що відповідає сучасним трендам здорового харчування.
Посилання
Вітряк О. П. Технологічні аспекти використання пряно-ароматичної сировини у технології напоїв. Проблеми екологічно біотехнології. 2014. № 2. С. 14–21. URL: http://ecobio.nau.edu.ua/index.php/ecobiotech/article/view/7463
Steliana Rodino, Marian Butu. 3 – Herbal Extracts-New Trends in Functional and Medicinal Beverages. Functional and Medicinal Beverages. 2019. Vol. 11. P. 73–108. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-816397-9.00003-0
Godlewska, K., Pacyga, P., Szumny, A., Szymczycha-Madeja, A., Wełna, M., & Michalak, I. Methods for Rapid Screening of Biologically Active Compounds Present in Plant-Based Extracts. Molecules. 2022. Vol. 27(20). Р. 7094. https://doi.org/10.3390/ molecules27207094
Males, I., Dragovic-Uzelac, V., Jerkovic, I., Zoric, Z., Pedisic, S., Repajic, M., Garofulic, I. E., & Dobrincic, A. Non-Volatile and Volatile Bioactives of Salvia officinalis L., Thymus serpyllum L. and Laurus nobilis L. Extracts with Potential Use in the Development of Functional Beverages. Antioxidants. 2022. Vol. 11(6). P. 1140. https://doi.org/10.3390/antiox11061140
Miron T. L., Dima C. Enriched antioxidant activity of pear juice by supplementation with oregano and wild thyme extracts. The Annals of the University Dunarea de Jos of Galati Fascicle VI – Food Technology. 2012. Vol. 36. № 2. P. 81–91.
Жеплінська М. М., Зоткіна Л. В., Біла Г. М. Вилучення біологічно активних речовин з лікарських трав шляхом екстрагування та настоювання. Харчова промисловість. 2011. № 12. С. 35–41.
Ясінська І. Л., Іванова В. Д. Безалкогольні сокові напої антиоксидантної дії з фіто екстрактами. Наукові праці ОНАХТ. 2013. Вип. 44, т. 2. С. 55–58.
Безусов А. Т., Афанасьєва Т. М., Терзі С. В., Марянов М. Л. Дифузійний спосіб виробництва ягідних напоїв. Харчова наука і технологія. 2013. № 4(25). С. 85–88.
Іванова В. Д., Каряка Н. С. Дослідження антиоксидантних властивостей екстрактів з нетрадиційної рослинної сировини. Наукові праці НУХТ. 2011. № 37. С. 89–95.
Тюха І. В., Савчук І. В. Світові тенденції ринку безалкогольних напоїв. Економіка та держава. 2017. № 12. С. 48–53.
Бондарчук З., Куриленко Ю., Андронович Г. Використання рослинної сировини як комплекс біологічно активних речовин для напоїв функціонального призначення. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2022. 2(6). 38–43. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(6).2022.7
Спосіб визначення біологічної активності об’єктів природного походження: пат. на винахід 107506 С2. Україна: МПК G 01N 33/00; заявл. 04.03.2013; опубл. 12.01.2015, Бюл. № 1.
Riaz, M., Khalid, R., Afzal, M., Anjum, F., Fatima, H., Zia, S., Rasool, G., Egbuna, C., Mtewa, A. G., Uche, C. Z., & Aslam, M. A. Phytobioactive compounds as therapeutic agents for human diseases: A review. Food science & nutrition. 2023. 11(6). Р. 2500–2529. https://doi.org/10.1002/fsn3.3308
Vieira, S. F., Reis, R. L., Ferreira, H. et al. Plant-derived bioactive compounds as key players in the modulation of immune-related conditions. Phytochem Rev. 2025. Vol. 24. Р. 343–460. https://doi.org/10.1007/s11101-024-09955-7
Н. І. Гудзь, М. І. Шанайда, Р. Є. Дармограй Шавлія лікарська (Salvia officinalis L.): перспективи використання сировини як джерела рослинних пре- паратів антиоксидантної та антимікробної дії. Вісник фармації. 2020. 2(100). С. 11–19. https://doi.org/10.24959/nphj.20.27.
Anna Plaskova, Jiri Mlcek New insights of the application of water or ethanol- water plant extract rich in active compounds in food. Frontiers in Nutrition. 2023. Vol. 10 Р. 1–23. https://doi.org/10.3389/fnut.2023.1118761