СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПЕРЕРОБКИ ФРУКТІВ У КОНСЕРВНОМУ ВИРОБНИЦТВІ

Автор(и)

  • О. С. Божок Вінницький торговельно-економічний інститут Державного торговельно-економічного університету https://orcid.org/0009-0004-5127-2775

Ключові слова:

foodtech, інновації, зберігання, обробка, блокчейн, нетеплові методи, короткочасні імпульси високої напруги, ультразвукова обробка

Анотація

Консервне виробництво відіграє важливу роль у забезпеченні продовольчої безпеки, дозволяючи продовжити термін зберігання фруктів без значної втрати їхніх поживних властивостей. Впровадження інноваційних технологій переробки фруктів сприяє покращенню якості продукції, оптимізації виробничих процесів і зниженню харчових відходів.Дослідження спрямоване на розкриття традиційних і інноваційних технологіях переробки фруктів у консервному виробництві. В статті використано різноманітні методи дослідження – метод алгоритмізації для розкриття етапів консервування фруктів; метод систематизації – для узагальнення інноваційних технологій в консервації фруктів, а також було застосовано метод логічного узагальнення для формування висновків дослідження. У ході дослідження встановлено, що foodtech (харчові технології) набувають все більшого розповсюдження в усьому світі, тож консервування фруктів не стало винятком. Автором наведено традиційну технологічну схему для консервування фруктів, яка складається з 14 певних етапів. У ході подальшого дослідження систематизовано основні інноваційні технології в консервному виробництві фруктів, такі як: обробка під високим тиском (hpp), імпульсні електричні поля (pef), ультразвукова обробка, ультрафіолетове світло (uv-c).Також було виділено їх основні переваги і конкретні сфери застосування. Визначено, що згадані технології стають все більш актуальними завдяки здатності зберігати харчові й органолептичні властивості продуктів, мінімізуючи зміни кольору, запаху і смаку.Висновки дослідження підтверджують, що інноваційні методи переробки фруктів значно покращують ефективність консервного виробництва, знижують витрати та сприяють збереженню харчових і органолептичних властивостей продуктів. Додаткову увагу приділено перспективам застосування блокчейн-технологій для моніторингу якості сировини у консервному виробництві. Окремо охарактеризовано властивості інноваційної упаковки, зокрема асептичних пакетів, скляної тари та багатошарових полімерних матеріалів, що сприяють продовженню терміну зберігання. Проаналізовано ефективність нетеплових методів у збереженні чутливих до температури сполук. Зроблено акцент на потребі подальших досліджень для масштабування сучасних технологій та зниження їх вартості. Матеріал може бути корисним для науковців, інженерів харчової галузі та фахівців із технологій зберігання, які шукають способи поліпшення якості продукції та підвищення конкурентоспроможності на ринку.

Посилання

Дейниченко Г. В. та ін. Аналітична характеристика безвідходної переробки плодово-ягідної сировини. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2019. Вип. 1. С. 85–95. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pt_2019_1_10

Кепін М., Кирилов В. Теоретичне обґрунтування процесу переробки плодів кісточкових культур. Food Science and Technology. 2016. Вип. 10(3). URL: https://journals.ontu.edu.ua/index.php/foodtech/article/view/185

Локванець Т. Технологія переробки плодів та овочів: електрон. підруч. Київ : НМЦ, 2020. URL: http://192.162.132.48:5000/MyWeb/manual/agronomija/texn_pererob_plodiv_i_ovochiv/Zmist/Zmist.htm

Jin, P. (Ed.). Latest advances in preservation technology for fresh fruit and vegetables. MDPI. 2023. https://www.mdpi.com/books/reprint/6814-latest-advances- in-preservation-technology-for-fresh-fruit-and-vegetables

Premi M., Khan K. A. Role of canning technology in preservation of fruits and vegetables. In Technological interventions in the processing of fruits and vegetables. 2018. Apple Academic Press. https://www.researchgate.net/publication/340038126_Role_of_Canning_Technology_in_Preservation_of_Fruits_and_Vegetables

Manev Z., Petkova N. Influence of ultraviolet light and ultrasound irradiation on the physicochemical, sensory and microbiological characteristics of pear jam enriched with fibers. Biointerface Research in Applied Chemistry, 2021. № 11(6), URL: https://www.semanticscholar.org/paper/Influence-of-Ultraviolet-Light-and-Ultrasound-on-of-Manev-Petkova/d9eacbe66a25e2ac81f55a3e760d4c0bd749b036

Bisht, B., Bhatnagar, P., Gururani, P., Kumar, V., Tomar, M. S., Sinhmar, R., Rathi, N., & Kumar, S. (2021). Food irradiation: Effect of ionizing and non-ionizing radiations on preservation of fruits and vegetables– a review. Trends in Food Science & Technology, 114. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224421003678

Business research insights. Foodtech Market Report Overview. 2025. URL: https://www.businessresearchinsights.com/market-reports/foodtech-market-102917

Environmental Protection Agency. Canned Fruits And Vegetables. 1985. URL: https://gaftp.epa.gov/ap42/ch09/s081/final/c9s081_aug1985.pdf

Italian foodtech. Canned food sector, all-round innovation. 2023. https://www.italianfoodtech.com/canned-food-sector-all-round-innovation/

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-05-29

Як цитувати

Божок, О. С. (2025). СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПЕРЕРОБКИ ФРУКТІВ У КОНСЕРВНОМУ ВИРОБНИЦТВІ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (2), 301-309. вилучено із https://www.journals.ksauniv.ks.ua/index.php/tech/article/view/892