СУЧАСНА КЛАСИФІКАЦІЯ СУМІШЕЙ МОЛОЧНИХ СУХИХ ТА ВДОСКОНАЛЕННЯ ЇХ ТЕХНОЛОГІЇ

Автор(и)

Ключові слова:

класифікація, сухі молочні суміші, стандартизація, технологія, якість

Анотація

У статті розглянуто сучасні підходи до класифікації та вдосконалення технології виробництва сухих молочних сумішей (СМС) для дитячого харчування.Актуальність дослідження зумовлена зростаючим попитом на замінники грудного молока, особливо у випадках, коли природне вигодовування є неможливим або недостатнім через медичні показання чи особистий вибір батьків. У роботі підкреслено, що, незважаючи на незаперечні переваги грудного молока, сучасні СМС є важливою альтернативою, яка потребує постійного вдосконалення для максимального наближення до його складу та забезпечення оптимального розвитку немовлят.До сучасних сумішей молочних сухих додають перевірені добавки з доведеною ефективністю, аби забезпечити необхідний рівень поживних речовин і максимально наблизити їх склад до грудного молока.Акцентовано увагу на важливості збалансованого вмісту поліненасичених жирних кислот (омега-3 та омега-6), зокрема DHA (докозагексаєнової) та ARA (арахідонової), які є критично важливими для розвитку нервової системи, імунітету та побудови клітинних мембран немовлят. Встановлено, що сучасні СМС повинні відповідати фізіологічним потребам дітей, особливо у період інтенсивного росту. Наведено класифікацію СМС за фасетним методом, що враховує тип суміші, призначення, вік дитини та функціональні добавки. Описані переваги та недоліки формул основних форм СМС. Представлено етапи технологічного процесу виготовлення СМС, включаючи підготовку сировини, гомогенізацію, пастеризацію, сушіння та дозування компонентів. Проведено аналіз технології виробництва на прикладі ТОВ «Хорольський завод продуктів дитячого харчування», де впроваджено вдосконалені підходи до виготовлення сумішей, збагачених DHA та ARA. Описані застосування компонентів, методи їх підготовки, дозування та умови зберігання. Зазначено важливість контролю технологічних параметрів для збереження біологічної цінності продукту. Зроблено висновки щодо актуальності удосконалення рецептури та технологічних процесів з метою підвищення ефективності дитячого харчування та намічено напрями подальших досліджень у цій сфері.

Посилання

Owens C. J. W., Lombard M. J. The basics of prescribing infant formulas. January 2013. South African Family Practice. 55 (2): р. 123-131. URL: http://surl.li/qmvjca

Різновиди дитячих сумішей: перегляд основних видів та їх властивостей. URL: http://surl.li/qmejfs.

ДСТУ 8598:2015. Продукти молочні сухі для дитячого харчування. Суміші молочні сухі, адаптовані для дітей віком від народження до чотирьох місяців. [Чинний від 2017-01-01]. Київ: Держстандарт України, 2017. 17 с. URL: https://online.budstandart.com/ru/login.html?urldoc=71744.

Ткаченко Н. А. Особливості класифікацій продуктів дитячого харчування в Україні та світі. Харчова наука і технологія. 2016. Т. 10 Вип. 1. С. 16–25.

Молочні суміші для новонароджених – основні види та характеристики URL: https://ngp-ua.info/2021/11/54522. (дата звернення 15.04.2025).

The feeding of infants and children : handbook for the third-year students of the Medical faculty / A. S. Krut, O. G. Ivanko, N. V. Kyzyma [et al.]. Zaporizhzhia : [ZSMU], 2013. 81 p. URL: http://surl.li/cxqabm.

Про затвердження Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування: Наказ МОЗ України від 23.06.2022 № 1084. URL : https://surl.li/mbrjeb (дата звернення: 20.04.2025).

Brenna, J. T., Salem, N., Sinclair, A. J., & Cunnane, S. C. (2009). α-Linolenic acid supplementation and conversion to n−3 long-chain polyunsaturated fatty acids in humans. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 80(2–3), 85–91.

Koletzko, B., et al. (2008). The roles of long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy, lactation and infancy: review of current knowledge and consensus recommendations. Journal of Perinatal Medicine, 36(1), 5–14.

Lauritzen, L., et al. (2001). The essentiality of long chain n−3 fatty acids in relation to development and function of the brain and retina. Progress in Lipid Research, 40(1–2), 1–94.

Innis, S. M. (2007). Human milk: maternal dietary lipids and infant development. Proceedings of the Nutrition Society, 66(3), 397–404.

Calder, P. C. (2015). Functional roles of fatty acids and their effects on human health. JPEN. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 39(1 Suppl), 18S–32S.

Simopoulos, A. P. (2002). Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. Journal of the American College of Nutrition, 21(6), 495 505.

ТІ ТУ У 10.8 – 40573272-004:2023. Суміші сухі молочні для дитячого харчування. Технічні умови. [Чинний від 2023-01-01]. ХЗДПХ. 2023. 7 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-05-29

Як цитувати

Будник, Н. В., Калашник, О. В., Кайнаш, А. П., Назаренко, В. О., & Ремізова, Н. Л. (2025). СУЧАСНА КЛАСИФІКАЦІЯ СУМІШЕЙ МОЛОЧНИХ СУХИХ ТА ВДОСКОНАЛЕННЯ ЇХ ТЕХНОЛОГІЇ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (2), 310-320. вилучено із https://www.journals.ksauniv.ks.ua/index.php/tech/article/view/893