ЦИРКУЛЯРНА ЕКОНОМІКА ДЛЯ ХАРЧОВИХ І ПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Автор(и)

Ключові слова:

ресурсозберігаючі технології, циркулярна економіка, зелене виробництво, ресурсозбереження

Анотація

Швидка індустріалізацію і урбанізацію спричиняє негативний вплив на навколишнє середовище та спостерігається нераціональне використання ресурсів. Відповідно постає питання перегляду основних етапів виробництва сировини, продукції та її реалізації враховуючи принципи циркулярної економіки. Визначено, що лінійна модель економіки є застарілою, тому актуальним є відповідальне використання ресурсів, що базується на принципах циркулярної економіки, що може бути інструментом швидкого зростання та відновлення нашої країни в повоєнний час, зокрема, харчових та переробних підприємств. Мета даної роботи полягає в тому, щоб надати огляд важливих проблем які виникають в ході здійснення технологічних процесів під час виробництва та реалізації харчової продукції. Встановлено, що перспективою розвитку харчових виробництв є екоінноваційний процес, що являє собою синергію пошуку інноваційних та комплексних рішень за принципами циркулярної економіки та впровадження екологічних змін на підприємствах харчової промисловості. Встановлено, що однією з найбільших проблем людства є нераціональне використання ресурсів, зокрема, значна кількість відходів, серед яких понад 41 % це харчові. Це глобальна проблема, на яку впливають різноманітні соціально-економічні та соціально-культурні чинники, а також неефективність як усередині, так і між системами виробництва, обробки, пакування, розподілу, роздрібної торгівлі, споживання та утилізації відходів.Раціональне використання та переробка охоплює широкий спектр питань, які необхідно вирішувати комплексно. Відповідно, виробникам варто звернути увагу на гармонізації підходів до організації виробництва, технологічного процесу та споживання харчових продуктів відповідно до принципів циркулярної економіки. Для цього треба комплексно підходити до вирішення ключових питань, постійно здійснювати пошук інноваційних та комплексних рішень та впроваджувати екоінноваційний процес на підприємствах харчової промисловості.

Посилання

Зварич І.. Циркулярна економіка і глобалізоване управління відходами. Журнал європейської економіки, 2017. Вип. 16(1). С. 41–57.

Савченко, В., Кононенко, Л., Карнаушенко, А. Циркулярна економіка в умовах формування суспільства 5.0. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка. 2023. Вип. 16, С. 166–174.

Злотнік, М., Ткачук, Б. Переваги впровадження циркулярної економіки для українських підприємств в умовах воєнного стану. Економіка та суспільство, 2022. Вип.45.

Лойко В. В. Проблеми розвитку циркулярної економіки в Україні. Третя інтернаціональна наукова конференція від Балтики до Чорного моря: формування сучасної економічної сфери. 2019. c. 24–27.

Гурочкіна В., Будзинська М. Циркулярна економіка: українські реалії та можливості для промислових підприємств. Економічний вісник. Серія : фінанси, облік, оподаткування. 2020. Вип.5. С. 52–64.

Sauvé S., Bernard S., Sloan P. Environmental sciences, sustainable development and circular economy: Alternative concepts for trans-disciplinary research. Environmental Development. 2016. Vol. 17. Р. 48–56.

Kyrylov Y., Hranovska V. Innovative alternative agricultural formations in Ukraine. Management Theory and Studies for Rural Business and Infrastructure Development. Lithuania. 2016. Vol. 38. No. 3. Р. 239–251.

Nowy plan działania UE dot. GOZ. Retrieved November 28, 2023, from https://gozwpraktyce.pl/regulacja/nowy-plan-dzialania-goz

An official website of the European Union Retrieved November 28, 2023, from https://eur-lex.europa.eu/legal-content

Krajowe Inteligentne Specjalizacje (KIS). Retrieved November 28, 2023, from. https://krajoweinteligentnespecjalizacje.pl

O. Stryhunivska, O.Dzyundzya, R. Rasulov. Harmonizacja podejścia do przeplanowania układów przestrzennych w zakładach przemysłu spożywczego według zasad GOZ. Innowacje w naukach inżynieryjno-technicznych – wybrane aspekty : Monografia naukowa. Wydawnictwo Naukowe TYGIEL – Lublin,2023 s. 107–119.

Поводження з харчовими відходами – глобальна проблема сьогодення. Всеукраїнська екологічна ліга. URL : https://www.ecoleague.net/pres-tsentr-vel/novyny/2019-rik/zhovten/item/1706-povodzhennia-z-kharchovymy-vidkhodamy-hlobalna-problema-sohodennia

Tamasiga P., Miri T., Onyeaka H., Hart A. Food Waste and Circular Economy: Challenges and Opportunities, Sustainability, 2022, Vol. 14(16), 9896, р. 1–2.

Viklund S. B., Johansson M. T. Technologies for utilization of industrial excess heat: Potentials for energy recovery and CO2 emission reduction, Energy conversion and Management, 2014, Vol.77, р. 369–379.

Бутенко О. П., Стрельченко Д. О. Практичні аспекти використання харчових відходів на підприємствах готельно-ресторанного бізнесу Вісник економіки транспорту і промисловості. № 61, 2018. С 110–117.

Харенко, Д., Дишкантюк, О., Марковська, А., Коваленко, Л. Проектування та оптимізація процесів управління харчовими відходами ресторанів. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, 2024. Вип. 1(11), с. 16–20.

A report by the High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security. (2023). (rep.). Greening the economy with agriculture. Retrieved November 27, 2023, from http://www.fao.org/docrep/015/i2745e/i2745e00.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-05-29

Як цитувати

Дзюндзя, О. В., & Вогнівенко, Л. П. (2025). ЦИРКУЛЯРНА ЕКОНОМІКА ДЛЯ ХАРЧОВИХ І ПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (2), 336-343. вилучено із https://www.journals.ksauniv.ks.ua/index.php/tech/article/view/896

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>