ОСНОВИ БЕЗПЕКИ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ У ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

Автор(и)

Ключові слова:

ресторанний заклад, НАССР, управління підприємством, рекомендації, безпечна продукція

Анотація

У статті наведено ключові аспекти, на які слід звертати увагу закладам ресторанного господарства задля підвищення стандартів безпеки та адаптацію технологій харчування до сучасних вимог сталого розвитку. Сучасні стратегії управління сферою HoReCa є актуальними і мають бути розроблені такими чином, щоб заклади могли ефективно адаптуватися до складних умов воєнного часу та підтримувати високі рівні обслуговування, якості та безпеки продукції під час конкурентного повоєнного відновлення. Розвиток ресторанних технологій відбувається з врахуванням нормативно-правових принципів системи HACCP зі спрямованням послуг на підвищення безпеки продукції. Сучасні підходи включають покращення менеджменту, стандартизацію їжі, оптимізацію виробництва, безпеку послуг та їжі. Виділено низку рекомендацій ефективного управління процесом та виготовлення безпечної продукції у закладах харчування: чіткі стандарти страв і сертифікація продуктів; оптимізація процесів доставки; стратегія уникнення появи комах та гризунів; посилення контролю за чистотою й умовами зберігання продуктів; використання технологій для покращення безпеки харчових продуктів; моніторинг і вдосконалення процедур безпеки; прийняття зворотного зв’язку від клієнтів; регулярне навчання персоналу. В цілому, розвиток ресторанних технологій позитивно впливає на всі аспекти галузі, сприяючи економічному зростанню, забезпеченню якості продукції та безпеки споживачів. Існуючий попит споживачів на якісні послуги потребує особливої уваги до проблеми вивчення діяльності ресторанів. У контексті динамічних змін та переходу до ринкових відносин надання якісних послуг стає основним із факторів, що сприяє розвитку та ефективності ресторанних закладів.

Посилання

Сніжко Ю. І., Чорна Т. М. Безпечність харчових продуктів в закладах ресторанного бізнесу: матеріали Х міжнар. наук.-практ. конф. «Гостинність, сервіс, туризм: досвід, проблеми, інновації», м. Київ: КНУКІМ, 2023. С. 74–77.

Будашка Д. 8 рекомендацій шеф-кухарям щодо безпеки харчових продуктів. https://www.unileverfoodsolutions.com.ua/natkhnennja-dlja-shefa/berezhennja-funkcionuvannja-vashogo-biznesu-vprodovzh-koronavirusu/Bezpeka-izhi/kharchova-bezpeka-restorani-korona.html. (дата звернення: 20.03.2025).

Турчиняк М. К. Харчова безпека у закладах ресторанного господарства: матеріали міжнар. наук.-практ. конф. «Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення», 2 червня 2021 р., м. Львів: Видавництво ЛТЕУ, 2021. C. 176–177.

Дишкантюк О. В., Власюк К. В., Тітомир Л. А., Жмудь А. В. Інновації в ресторанному господарстві: адаптація технологій харчування до сучасних вимог сталого розвитку. Таврійський науковий вісник. 2024. № 5. С. 113–119.

Архіпов В. В., Іванникова Т. В., Архіпова А. В. Ресторанна справа: Асортимент, технологія і управління якістю продукції в сучасному ресторані: Навчаль- ний посібник. Київ : Фірма «ІЙКОС»; Центр навчальної літератури, 2007. 382 с.

Кругляк Г. О. Дослідження ролі інноваційних технологій в управлінні підприємствами готельно-ресторанного господарства. Вісник Економіка та продовольча безпека України. 2018. Том 6. Вип. 3–4. С. 58–64

Методичні настанови з дотримання вимог законодавства України щодо безпечності харчових продуктів у закладах ресторанного господарства. URL: http://www.vosst.vn.ua/19-normatyvni-akty/182-metodychni-nastanovy-z-dotrymannia-vymoh-zakonodavstva-ukrainy-shchodo-bezpechnosti-kharchovykh-produktiv-u-zakladakh-restorannoho-hospodarstva-ukrkoopspilka (дата звернення: 20.03.2025).

Ланиця І. Ф. Безпека харчових продуктів в ресторанному господарстві: матеріали міжнар. наук.-практ. конф. «Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення», м. Львів : Видавництво ЛТЕУ, 2023. C. 211–212.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-05-29

Як цитувати

Костецька, К. В. (2025). ОСНОВИ БЕЗПЕКИ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ У ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (2), 381-387. вилучено із https://www.journals.ksauniv.ks.ua/index.php/tech/article/view/902