DEVELOPMENT STRATEGIES OF THE HOTEL AND RESTAURANT SECTOR IN THE CONDITIONS OF GLOBAL CRISES AND INSTABILITY

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.5.14

Keywords:

development strategy, hotel and restaurant business, crisis, martial law, recovery, economic potential

Abstract

The full-scale military operations that have been taking place since 2022 in Ukraine have had a negative impact on all areas of the economy, including the restaurant business. The restaurant business turned out to be one of those areas that most felt the negative consequences of global crises and instability. However, despite the difficult situation, the restaurant business in Ukraine is gradually recovering. Therefore, the question of the strategy for the development of the restaurant industry, taking into account the conditions of wartime, is gaining relevance. The purpose of the research is to determine the characteristic features of the development of the restaurant industry in the conditions of hostilities. The article uses such scientific methodology as: bibliographic analysis, analysis and synthesis, grouping and comparison. Data from the State Statistics Service of Ukraine were used to analyze the hotel and restaurant sector. The data covers the period from the end of 2018 to the beginning of 2023. The results. The problems faced by the enterprises of the restaurant industry of Ukraine during 2022–2023 are outlined. The problems faced by the enterprises of the restaurant industry of Ukraine during 2022–2023 are outlined. The peculiarities of the development of the hotel and restaurant business are determined and the factors affecting the operation of hotels and restaurants in crisis conditions are systematized. Within the framework of the research, it is proven that even under martial law, it is possible to identify the directions of development of the tourist and hotel-restaurant spheres, which are able to support them and preserve the economic potential for post-war recovery. Thus, in the conditions of global crises and instability, new strategies for the development of the hotel and restaurant business appear, which are mainly situational guidelines. Adaptability, integration and innovativeness are among the development vectors of the hospitality and tourism business development system in Ukraine. After a war, the economic potential of the territories may be limited due to the destruction of their infrastructure, the reduction of the labor force and the depletion of natural resources. However, existing resources (natural resources, labor, infrastructure, technology, innovation, education, health care, etc.) can be preserved for postwar reconstruction and used for their overall recovery through concepts outlined to preserve economic potential and create new opportunities for comprehensive development.

References

Бернталь Р. Журнал Україна: Готельний бізнес в Україні під час війни з Росією. Журнал Travel Writers. 2022. URL: https://www.travelwritersmagazine.com/ukraine-journal-hotel-business-in-ukraine-during-war-with-russia/

Гурсой Д., Малодія С., Дір А. Метавсесвіт в індустрії гостинності та туризму: огляд поточних тенденцій і майбутніх напрямків досліджень. Журнал гостинного маркетингу та менеджменту, 2022. 31 (5), 527-534. URL: https://doi.org/10.1080/19368623.2022.2072504

Іванов С. Х., Вебстер К., Стойлова Е., Слободской Д. Біозахист, антикризове управління, технології автоматизації та економічні показники туристичних, туристичних і гостинних компаній – Концептуальна основа. Економіка туризму, 2022. 28 (1), 3-26. URL: https://doi.org/10.1177/1354816620946541

Кількість діючих суб’єктів господарювання за видами економічної діяльності (2010–2022): Економічна статистика. Державна служба статистики України. 2024. URL: https://ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm

Кобинець Я. Герої невидимого фронту: Ресторани на захисті продовольчої безпеки України. 2022. URL: https://mind.ua/news/20248303-geroyi-nevidi-mogofrontu-restorani-na-zahis-ti-prodovolchoyi-bezpeki-ukrayini

Кожухівська Р., Саковська О., Масловата С., Длугоборська Л., Чучмій І. Управління інноваціями в індустрії туризму та гостинності : міжнародний досвід. AIP Конференція Праці, 2022. 2413 (1), 040007. URL: https://doi.org/10.1063/5.0089854

Обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) суб’єктів господарювання за видами економічної

діяльності (2010-2022): Економічна статистика. Державна служба статистики України. 2024. URL: https://ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm

Румянцева І. Б., Мендела І. Я. Готельна індустрія України в умовах воєнного часу. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління, 2024. № 11. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2 024-11-12-02

Рутинський М., Кушнірук Х. Вплив карантину через до COVID 19 пандемія на в індустрія туризму в Львів (Україна). Проблеми і Перспективи в менеджменті, 2020. 18 (2), 194-205. DOI: https://doi.org/10.21511/ppm.18(2).2020.17

Сайт Бізнес. Як український ресторанний бізнес адаптується до викликів війни: дослідження. 2022. URL: https://business.rayon.in.ua/news/547964-yakukrainskiy-restoranniy-biznes-adaptuetsya-do-viklikivviyni-doslidzhennya

Супрун М. З початку війни в Україні закрито близько 7000 ресторанів та кафе. Великий Київ. 2022. URL: https://bigkyiv.com.ua/z-pochatku-vijnyv-ukrayinizakrylosya-blyzko7000-restoraniv-ta-kafe/

Філімонів В. Перспективи управління відходами в секторі гостинності після COVID-19. Resources, Conservation and Recycling, 2021. 168, 105272. URL: https://doi.org/10.1016/j.rescon– rec.2020.105272

Фісун І., Кучер М., Стеблюк Н., Сайгак Ю., Прокопенко О. Моделювання стратегії розвитку туристичних компаній під впливом зовнішнього та внутрішнього середовища: Факти з України. Туризм і подорожі, 2022. 4 (1), 1– 15. URL: https://doi.org/10.21511/tt.4(1).2022.01

Published

2024-12-30

How to Cite

Бренич, О. Р., Неіленко, С. М., & Антоненко, А. В. (2024). DEVELOPMENT STRATEGIES OF THE HOTEL AND RESTAURANT SECTOR IN THE CONDITIONS OF GLOBAL CRISES AND INSTABILITY. Таuridа Scientific Herald. Series: Technical Sciences, (5), 130-141. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.5.14

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>